Villa G oleh SCAPE di Sorengo, Switzerland

Villa G oleh SCAPE di Sorengo, Switzerland

Projek:Villa G
Arkitek:SCAPE
Lokasi:Sorengo, Switzerland
Kawasan:3,659 kaki persegi
Gambar oleh:Francesco Mattuzzi

Villa G oleh SCAPE

Villa G adalah rumah keluarga kontemporari yang terletak di Sorengo di daerah Lugano di Switzerland. Ia telah direka olehSCAPE, sebuah studio Itali yang telah membina rumah ini dengan jumlah yang berbeza berbanding dengan tanah.
Ia diletakkan di atas bukit lereng curam yang berhampiran dengan kayu yang dilindungi. Bidang tanah juga membuka pandangan separa rabung gunung di tasik berdekatan.

Rumah keluarga G di Sorengo, di pinggir Lugano di Ticino, adalah kategori villa yang Palladio-1 dikemukakan sebagai kontras dengan rumah bandar. Tapak ini, jalur panjang sempit tanah di cerun curam, adalah sebahagian daripada kawasan berbukit, bersempadan dengan sisi pendeknya dengan jalan persendirian dan harta lain.

Di sisi yang panjang ia dibingkai oleh tapak lain yang sedang dibangunkan dan kayu yang terikat secara sah. Untuk menikmati pemandangan yang indah di pergunungan dan sebahagian tasik, paras tanah mesti dibangkitkan dengan tiga meter. Iñaki Abalos akan menentukan Villa G sebagai produk pragmatisme.

Ruang itu diartikulasikan mengikut permintaan pelanggan yang tepat, seperti hakikat bahawa semua ruang tamu utama di tingkat bawah, dengan tingkat kedua hanya ditujukan untuk bilik permainan, ruang tamu dan solarium dengan kolam yang dipanaskan. Sebagai sebuah rumah, ia tidak terlalu besar atau terlalu kecil. Terdapat ruang di dalamnya untuk semua yang diperlukan untuk setiap ahli keluarga untuk menjalani kehidupan secara autonomi.

Pelan ini melibatkan pertukaran kawasan kaca terbuka dan jumlah yang dilampirkan untuk menempatkan zon teknikal dan perkhidmatan serta bilik tertutup seperti kajian. Dari pintu masuk, diposisikan lebih dari dua meter dari jalan raya, koridor panjang melintasi seluruh tingkat utama, meluas apabila ia sampai ke ruang duduk dan ruang makan. Rumah adalah sistem yang dicerminkan dalam ruang. Villa G telah direka supaya membolehkan semua kawasan dalaman dibuka ke atas kayu: membolehkan arsitektur menjadi penapis alam sekitar. Teras pusat meningkatkan lagi hubungan penting antara di dalam dan di luar.

Jumlahnya, yang terdiri daripada dinding partisi beban, mempunyai ketinggian yang berbeza dan muncul di tingkat atas untuk membina landskap buatan yang berbeza dengan landskap semulajadi gunung. Pilihan bahan disekat secara sengaja; dinding adalah dalam simen pucat yang dirawat dengan cat reflektif baik untuk alasan estetik dan untuk melindungi mereka. Di dalam, penebat ditutup dengan plaster putih.

Secara luaran rumah itu telah dipenuhi batu tempatan. Kelengkapan aluminium yang mengagumkan membawa sentuhan kontemporari kepada projek secara keseluruhan. Sebutan khusus harus dibuat dari proses realisasi. Kaedah pragmatik berkaitan dengan aspek teknikal dan alam semula jadi. Dari sudut pandang teknikal terdapat penggabungan dengan pengerjaan kebolehan Swiss.

Lembaran logam secara halus berfungsi, menyelesaikan butiran yang berkaitan dengan air yang menitis. Bentuk kerja, terima kasih kepada sistem yang dibuat ad hoc untuk rumah, sembunyikan tanda gabungan sehingga estetika dinding simen tidak dikompromikan dan untuk membenarkan lantai parket tersentuh tanpa perlu papan skirting.

SCAPE

Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: