Lihat Melalui Rumah oleh Arkitek Wallflower + Reka Bentuk di Bukit Timah, Singapura

Lihat Melalui Rumah oleh Arkitek Wallflower + Reka Bentuk di Bukit Timah, Singapura

Projek:Lihat Melalui Rumah
Arkitek:Reka Bentuk Dinding + Arkitek
Lokasi:Bukit Timah, Singapura
Kawasan:15,200 sf
Gambar oleh:Albert Lim KS

Lihat Melalui Rumah oleh Arkitek Wallflower + Design

Reka Bentuk Dinding + Reka Bentuk,studio yang sama di belakang Travertine Dream House dan Secret Garden House, kembali menjadi tumpuan kami. Kali ini, kami akan mempamerkan salah satu projek terbaharu mereka – The See Through House yang terletak di Bukit Timah, Singapura.
Rumah 15,200 kaki persegi ini terletak di salah satu kawasan yang paling eksklusif di Singapura, menempatkan lima bilik tidur, bilik keluarga, dapur pelbagai, ruang tamu dan ruang makan serta kajian di dalam bangunan sementara di luar adalah taman yang menakjubkan dan kolam renang yang indah.

The See Through House terletak di salah satu kawasan paling eksklusif di Singapura dan diusahakan bersama sebagai sebahagian daripada projek yang lebih besar yang terdiri daripada tujuh rumah lain. Pelanggan telah tinggal di rumah lama yang terletak di atas tanah besar ini; ia telah memutuskan untuk membangunkan enam buah rumah tambahan yang akan mengelilingi rumah lama. Pemilik memilih enam arsitek untuk merekabentuk enam rumah baru yang berbeza. Rumah tua itu akan menjalani pengubahsuaian yang dilakukan oleh arkitek lain. Reka Bentuk Dinding Arsitektur + telah ditugaskan untuk merekabentuk rumah pertama dalam kelompok tujuh plot yang dibahagikan. Rumah lama terletak di titik tertinggi tanah dan mempunyai pemandangan panorama kota. Untuk memelihara pemandangan, Wallflower menyusun sebuah rumah yang tidak lebih tinggi daripada balkoni kedua rumah lama itu.

Laman ini dicirikan oleh satu barisan pokok Tembusu matang yang dilindungi di bawah akta pemuliharaan. Sebahagian daripada pokok ini, Tembusu hanya duduk di tengah-tengah plot ini. Di samping itu, terdapat zon perlindungan garis pusat 10m mandat di sekeliling pokok itu. Tiada aktiviti bangunan atau pembinaan dibenarkan dalam zon perlindungan. Garis panduan selanjutnya memerlukan 65% tanah untuk diasingkan untuk lembut dan hardscape luaran.

Strategi ini adalah untuk menyelaraskan komponen rumah selari dengan pokok tembusu, mengakibatkan koridor hijau konseptual jika semua plot dikaitkan. Jisim yang dihasilkan terdiri daripada dua jilid selari, dipisahkan oleh pokok tunggal dalam plot ini, dan halaman rumput yang mengelilingi pokok itu. Ruang tamu utama, ruang makan dan dapur kering dibuka ke halaman dan kolam renang. Halaman dinding mengakibatkan bilik luar yang intim yang jelas samar-samar; halaman boleh menjadi taman, teres dan ia boleh menjadi teras pusat rumah bergaya atrium. Pribadi, semi-swasta dan pandangan ke perubahan lanskap dekat dan jauh bergantung kepada bagaimana ruang digunakan. The See Through House adalah latihan dalam menyeimbangkan ruang dan integrasi landskap.

Peredaran di dalam rumah berlaku secara menegak melalui tangga lurus berterusan yang menghubungkan tiga peringkat dan melintang di sepanjang lorong-lorong yang panjang. Oleh itu, cahaya semulajadi dan pengudaraan salib dioptimumkan, ruang direka untuk menjadi satu bilik tebal, dan oleh itu kebanyakannya diapit di kedua sisi oleh halaman lebat dan taman sisi. Kedua-dua peringkat dan ruang bawah tanah meringkaskan pemilik yang menentukan program berfungsi: taman, kolam renang, ruang tamu dan ruang makan, dapur kering dan basah, lima bilik tidur, bilik keluarga dan kajian.

Penggunaan dinding konkrit yang dicat putih, tingkap kayu yang dipintal, dan ungkapan geometri yang sederhana dan kurang jelas, menggariskan keinginan untuk menangguhkan ke rumah penjajah yang dipelihara yang terletak di seberang See Through House, sebaik sahaja kediaman seorang bekas presiden Singapura. Pada masa yang sama, geometri mudah menyatakan dan menyebarkan Lihat Melalui Rumah sebagai pembentukan hari ini dan umur. Kayu matahari kayu keras sirip riben fasad, penafsiran semula tingkap tropika louvred banglo kolonial lama. Ia tetap relevan, kerana peranti sedemikian yang dapat menapis kekasaran dari cuaca yang melampau.

Reka Bentuk Dinding + Arkitek


















Tonton video itu: Rumah Modern yang Nyaman Dengan Aksen Marmer Putih Dan Ungu

Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: