KentPlus YALOVA Wellness SPA Resort oleh Project Design Group di Yalova, Turki

KentPlus YALOVA Wellness SPA Resort oleh Project Design Group di Yalova, Turki

Projek:KentPlus YALOVA Wellness SPA Resort
Arkitek:Kumpulan Reka Bentuk Projek
Lokasi:Yalova, Turki
Kawasan:3,552,090 kaki persegi (tanah)
Gambar oleh:Diberkati oleh Kumpulan Reka Bentuk Projek

KentPlus YALOVA Wellness SPA Resort oleh Project Design Group

Kumpulan Reka Bentuk Projek direka KentPlus YALOVA Wellness SPA Resort di Armutlu, Yalova di Turki. Resort mewah ini terletak di sebidang tanah yang agak besar, kira-kira 3,552,090 kaki persegi, di kawasan yang terkenal dengan topografi kasar dan iklim yang sederhana tetapi juga pemandangan laut. Resort ini dikelilingi oleh kawasan desa yang subur dan hijau yang membolehkan para tetamu mewujudkan hubungan yang lebih intim dengan persekitaran semulajadi.

KawasanKentPlus YALOVA Wellness SPA Resort direka olehKumpulan Reka Bentuk Projek dalam penyelesaian Dereliköy di Armutlu Yalova, yang terletak di atas tanah dengan keluasan kira-kira 330.000 m², orang yang dialu-alukan dengan topografi bukit, iklim sederhana dan pemandangan laut yang menakjubkan dan ditetapkan di kawasan desa hijau, yang membolehkan penduduk untuk membina semula hubungan dengan alam semula jadi.

Watak semulajadi yang unik di tapak ini menjadi asas kepada konsep projek, yang tujuan utamanya adalah bahawa bangunan harus direka bentuk untuk menjadi sebahagiannya hilang dalam suasana semula jadi ini, dan dengan mengharmonikan dengan topografi untuk menyebarkan dan mencairkan ke dalam landskap. Begitu juga atmosfera yang dijangkakan untuk pengguna adalah sambil berseronok, bersantai atau berjalan di jalanan, mereka harus menanam wangi alam semulajadi. Oleh itu untuk mencapai suasana yang dijangkakan bagi pengguna dan untuk meningkatkan kesannya, pelbagai tali pinggang hijau dicipta di kawasan kediaman. Oleh itu, penyepaduan tanah, reka bentuk dan kawasan hutan di sekitar kawasan projek disediakan.

Di kawasan hijau yang dicipta ini, dengan memberi perhatian khusus kepada watak angkasa awam, jalan-jalan adalah pejalan kaki dan pejalan kaki dipenuhi hijau dengan banyak jalan-jalan yang membuka tali pinggang hijau lebar dan hampir mencapai hutan kecil di penghujung laluan. Semasa mereka bentuk, unit projek yang akan ditambah di dalam suasana ini, mereka terletak di atas tanah dengan cara yang membolehkan permukaan hijau menjalin hubungan dengan mereka pada titik-titik tertentu dan mengelilingi mereka pada titik tertentu.

Unit kediaman terletak di lereng bukit atas tanah yang menghadap ke arah pemandangan, sementara hotel terletak di lereng bawah di mana kecerunan semakin berkurangan. Di dalam kediaman, nafas baru diingini bukannya tipologi kediaman biasa semasa dan morfologi kediaman yang berbeza dibina daripada menghasilkan perumahan monotype. Daripada menggunakan jenis perumahan standard yang berulang, tipologi yang berlainan; sesetengah daripada mereka dengan bumbung teres, sesetengah daripada mereka dengan bumbung bumbung, beberapa di antaranya dengan kawasan tertutup yang lebih besar dan beberapa di antaranya dengan penutupan yang lebih kecil adalah tetapi taman-taman yang lebih besar, dibawa bersama. Dan penempatan, jalan-jalan yang membuat laluan dengan menyempitkan pada beberapa titik, dan membuat sebuah plaza kecil dengan menyebarkan pada titik lain, dibentuk. Dengan cara ini 14 jenis blok yang berlainan dalam jumlah 163 blok dan 63 jenis apartmen dalam jumlah 1001 pangsapuri dihasilkan.

Selain itu, seksyen rumah yang dipanggil 'hayat' yang kebanyakannya dilihat dalam tipologi "Rumah Turki Kuno" diinterpretasikan lagi dengan mengintegrasikan kehidupan moden. 'Hayat' digunakan sebagai kawasan umum yang menyenangkan untuk memanfaatkan gabungan dua flat berbeza dan untuk meningkatkan interaksi dan perkongsian jiran. Pada asasnya, tujuannya adalah bahawa suasana yang dibentuk di luar rumah harus ditarik melalui kebun dalaman ke dalam rumah, yang masuk ke dalam kehidupan. Dengan cara ini suasana telah dicipta supaya pengguna tidak hanya mengalami ketika mereka keluar di luar, tetapi sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian mereka. Unit-unit kediaman, yang dipertimbangkan semula dengan semua pendekatan ini, telah direka dengan cara mengumpul tipologi pelan klasik dengan cara yang berbeza dan pembinaan semula fungsi kombinasi ini.

Unit kemudahan sosial, yang bertujuan untuk membawa para pengguna bersama sumber air termal, keindahan alam semulajadi dari rantau ini, tertanam dalam ketinggian yang berbeda dan tersembunyi di tanah sebanyak mungkin. Kemudahan sosial melibatkan perpaduan hijau dan air dengan kolam air panas dan air tawar dan gelanggang dalaman hijau. Di kawasan kolam terma, bilik kecil kubik peribadi direka di dalam kawasan kolam air panas. Dan penggunaan siang hari disediakan di seluruh kawasan melalui pemeriksaan tipologi mandi Turki bersejarah. Semasa merancang persediaan ruang unit-unit kemudahan sosial ini, berada di dalam dan di luar bangunan telah dipertimbangkan semula dan sambungan visual antara air panas dan air tawar telah dibina.

Dalam projek itu, tiga bangunan hotel yang berbeza telah direka dengan kira-kira 592/595/135 jumlah jumlah katil … Oleh itu, untuk tidak memendekkan pandangan setiap unit kediaman, blok hotel dipecah ke tingkat atas dan berperingkat mengikut topografi ke arah tingkat bawah. Mengejutkan lantai bawah ini memudahkan kemasukan dari luar, memberikan pengguna akses mudah ke kolam renang terma terbuka, pusat spa, mandian Turki, pusat sukan, pusat kecantikan, bilik rekreasi dan unit komuniti lain. Puncak aliran yang mengalir melalui seksyen paling rendah dari tapak ke arah aliran ditakrifkan sebagai garis rekreasi utama projek, di mana interaksi sosial meningkat dengan kehadiran hotel. Barisan ini, yang akhirnya memenuhi pantai, menarik pengguna dari keseluruhan kawasan projek kerana kedudukannya di tengah-tengah tapak, dan kedua-dua struktur fizikal dan berfungsi.Menggunakan unsur-unsur landskap yang pelbagai dan astaka, dengan meluaskan aliran dan memasukkannya ke dalam reka bentuk, ia telah menjadi ciri yang menonjol dan tulang belakang projek.

Di kawasan rekreasi sepanjang tulang belakang ini, kawasan sosial, menarik untuk orang dewasa dan kanak-kanak dari umur yang berbeza, direka bentuk. Barisan rekreasi ini dihiasi dengan kolam biologi, ampiteater, taman permainan, restoran dan taman tematik untuk berehat di sekitar kolam. Sekitar kolam, iaitu 1200 m², tumbuh-tumbuhan yang mempunyai akar berserat, dengan kaki dan buluh digunakan untuk menjaga air bersih. Kawasan lanskap yang kaya dibentuk dengan memilih tanaman yang sesuai untuk ciri iklim dan tanah Yalova. Di lantai keras, peralihan yang berbeza disediakan melalui penggunaan blok konkrit angin dan plat plat granit, sementara di kawasan hijau terbuka, lebih disukai daripada tumbuhan bawah tanah yang tidak memerlukan banyak air.

Serta bangunan kediaman, kemudahan sosial dan hotel; Garaj tempat letak kereta pelbagai peringkat, pusat kesihatan, masjid, bangunan sekolah dan restoran juga direka sebagai sebahagian daripada konsep utama projek.

Melalui suasana projek yang dicipta ini, sasarannya adalah persekitaran semula jadi, yang merupakan unsur yang paling penting dan juga pengarah reka bentuk dan proses reka bentuk, terlibat dalam kehidupan harian pengguna dalam urutan pertama.

Penerangan teks yang disediakan olehKumpulan Reka Bentuk Projek

Tonton video itu: KentPlus YALOVA Wellness SPA & Resort

Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: